Organizația cu sediul la New York afirmă într-un raport că a constatat „o folosire repetată a bombelor cu fragmentare în luptele dintre forțele guvernamentale și rebelii proruși în mai mult de 12 locuri, atât în orașe, cât și în provincie”.
Deși este imposibil de determinat originea majorității acestor atacuri, „anumite dovezi arată responsabilitatea forțelor guvernamentale ucrainene pentru mai multe atacuri din Donețk”, principalul fief separatist, precizează HRW.
Atacul soldat cu moartea unui angajat al Crucii Roșii la 2 octombrie, la Donețk, a fost realizat cu rachete cu submuniție, adaugă organizația.
Contactat de AFP, Ministerul ucrainean al Apărării a respins aceste acuzații care „sunt lipsite de orice fundament”. „Soldații ucraineni nu au utilizat muniții de acest tip”, a declarat un purtător de cuvânt, Bogdan Senyk.
Autoritățile prooccidentale ucrainene, care se confruntă duminică cu alegeri legislative anticipate, sunt prinse între necesitatea de a face pace și o parte a opiniei publice care dorește o ofensivă fermă împotriva separatiștilor.
HRW precizează că rebelii ar fi folosit și ei bombe cu submuniții, dar aceste elemente nu sunt suficiente pentru a avea o certitudine în această privință.
Ucraina, ca și Statele Unite și Rusia, nu a semnat în 2008 tratatul de interzicere a bombelor cu fragmentare.
Mai multe ONG-uri occidentale au acuzat separatiștii de crime de război de la începutul conflictului, soldat cu peste 3.700 de morți începând din aprilie, în special de răpiri și tortură. Dar și forțele loiale Kievului sunt vizate de critici.
HRW a criticat deja Kievul în august pentru bombardamente asupra zonelor locuite, care au afectat și spitale.
Luni, Amnesty International a acuzat armata ucraineană și rebelii proruși de execuții sumare.
În pofida instaurării unui armistițiu la 5 septembrie, luptele continuă în mai multe zone din est, în special în apropierea aeroportului din Donețk.